20 Mart 2015 Cuma

Ne Bu Pler Jler? Myers-Briggs Kişilik Göstergesi

Aylar önce bu test taymlayna düştüğünde her teste atladığım gibi buna da atlamıştım ve tabi ki sonucun kişiliğime uymamasına pek şaşırmamıştım. Peki bu sonucun sonlara doğru sıkılıp ingilizce cümleleri lanet olası beyaz kıçımdan uydurarak tercüme etmemle bir ilgisi olabilir miydi? Bence olabilirdi.

araştırmalarımızı yaptığımız laboratuvar

kavun lordu araştırma yaparken

Ekibimle uzun zamandır yaptığımız araştırmalar sonucu mbti sonuçlarının genelde doğru olduğunu ortaya çıkardık. Peki nasıl? Hikayemiz Amerika'da başlıyor. 1875'te doğan Katherine hanım son derece eğitimli bir aileden geliyor, evde babası tarafından eğitiliyor (bu tabirden nefret ediyorum)  ve fizikçi bir amcamızla evleniyor. İki tana çocuğu oluyor: Isabel ve Artie. 

Burada dikkatimizi çekecek kişiler Katherine ve kızı Isabel.


Katherine hanım çocuk eğitimi ve sosyal gelişimi ile ilgileniyor. Çocuklar için testler oluşturuyor ve bu test sonuçlarını çocukların gelecekteki mutluluğu ve başarısı için önem taşıdığını düşünüyor. İşte bu sıralarda (1917 yılları) 4 temel kişilik tipini keşfediyor/belirtiyor: meditative, spontaneous, executive, sociable (çevirmek gerekirse düşünceli, spontane, yönetici/işbitirici, sosyal) Bunlar sonradan MBTI kişilik göstergesinde I, EP, ETJ, EFJ olarak tanımlanıyor.

Tabi Katherine hanım çocukların eğitimiyle ilgilenirken hikayeler de yazıyor. Hikayelerine karakter eklerken düşünüyor, taşınıyor bunların nasıl kişilik özellikleri olmalı diyor. Sonra çevresini gözlemliyor falan.


1923 yılında -biz daha cumhuriyet falan daha kuracağız işe bak- Carl Jung olaya dahil oluyor. Peki kimdir bu Carl Jung? İsviçreli bir psikiyatr. Kaderin cilvesine bak ki o da Katherine hanım gibi 1875 yılında doğmuş. -Genel kültür olsun kendisi Freud ve Adler ile birlikte derinlik psikolojisinin kurucusuymuş-

Evet, 1923 yılında Carl amcamızın "Kişilik Tipleri" isimli kitabı ingilizceye çevrilir. Katherine hanım hemen bu kitabı alır ve heyecanla okumaya başlar. Okuyunca kendi çalışmalarını bırakıp Jung amcanın teorisine yoğunlaşmış. İşte burada Isabel yavrucak da olaya dahil oluyor. Annesi gibi yazmaya meraklı olduğundan tüm zamanlarını bu işe ayırıyorlarmış. Eh 1900lerin daha başı. Kadınlar evde napsınlar Esra Erol mu izlesinler?

Peki kitaptaki teori neydi? Jung beyin teorisi "insanların bilgi alma ve karar vermedeki farklılıkları" üzerine yoğunlaşmış. -hof burası biraz kötü oldu fakat dilci değilim düzgün çeviremiyorum-



Yirmi yıl boyunca ana kız bu işle uğraşmışlar hatta Katherine hanım Carl bey ile temas halinde kalmış, birbirleriyle fikir alış verişinde bulunmuşlar ne güzel.

Eh tabi 20 yıl dedik. Geldi mi 2. dünya savaşı. Erkekler orduda, erkekler mezarda, erkekler hastahanede tedavi altında. İşyerleri boşalmış, kadınların erkeklerin boş bıraktığı işlerle ilgilenmesi gerek. Isabel ise akıllı fırsatı görüp patronlara demiş ki "bakın bizim böyle bir kişilik testimiz var gelin işçi olarak alacağınız hanımlar bu testi çözsün kimin ne tür işlere uygun olduğu ortaya çıksın."

İşte böyledir mbti kişilik göstergesinin tarihi. Peki Pler Jler ne oluyor? Hemen açıklıyorum.

Öncelikle kişiler 4 gruba ayrılmış. Analistler, Diplomatlar, Koruyucular, Kaşifler/Arayıcılar



Analistler: INTJ/Beyin/Fikir Adamı, INTP/Mimar, ENTJ/Komutan, ENTP/Mucit-Tartışmacı



Diplomatlar: INFJ/Danışman, INFP/Şifacı-Uzlaştırıcı, ENFJ/Öğretmen, ENFP/Şampiyon-Mücadeleci



Koruyucular: ISTJ/Denetmen, ISFJ/Koruyucu, ESTJ/Yönetici, ESFJ/Bakıcı-Sağlayacı



Arayıcılar/Kaşifler: ISTP/Mekanik-Zanaatkar, ISFP/Artist-Maceracı, ESTP/Girişimciler, ESFP/Oyuncu-Eğlendiren

Bu 4 kısım anlaşılmıştır sanırım NT'ler düşünce adamı, NF'ler idealist/hayalperest insanlar, SJ'ler görev adamları, SP'ler hedonizm yanlıları. wowowow muhteşem anlatım cidden 10/10                                                            

Extraverted/Introverted Ayrımı

Eh bunu hepiniz bilirsiniz herhalde dışadönüklük, içedönüklük. Benim hep arada kaldığım konu bu. Baskın I'ye sahip insanlar yalnız olmaktan(evet), derin konuşmalardan(bazen) hoşlanır. Sosyal etkinliklerde yorulur(bazen), konuşmadan önce düşünür(hayır).


E tarafı baskın insanlarımız ise grup aktivitelerinden hoşlanır(akviteye bağlı), konuşurken düşünür(evet), sosyal aktiviterlerden mutlu ayrılır(bazen)

  • E'ler aksiyonu sever, I'ler daha çok düşünür, pimpiriklidir biraz asdbjks ne güzel anlattım
  • E'ler bir şeyde genişlik/özgürlük ararken, I'ler derinlik arar. Bunu nasıl anlatacağımı bilemedim valla hsajbfknld 
  • E'ler boş konuşmalardan, havadan sudan sohbetlerden hoşlanır. I'ler anlamlı/besleyici/öğretici konuşmalardan hoşlanır.
Ne güzel anlattım 100 puan.



Sensing/Intuition Ayrımı


Burası kişinin bilgiyi nereden aldığıyla ilgili sanırım. Sensing dış dünyayla gelen bilgiye daha çok önem verdikleri, Intuition ise iç dünyadan gelen bilgiye daha çok önem verdiklerini gösteriyormuş.
  • S'ler mantıklı, pragmatik, realist, duyularına güvenen, pratik meselelere-gündelik hayat konularına önem veren, ne olduğuyla ilgilenen insanlarken I'ler hayalperest, fikirlere önem veren, sezgilerine güvenen, ne olabileceğiyle ilgilenen insanlar oluyormuş.


Bununla ilgili güzel bir örneği eğer celebritytypes sitesinin kişilik analizlerini doğru kabul edersek Steve Jobs ve Steve Wozniak üzerinden vermek isterim. Steve Jobs ISTP, Wozniak ise ENTP diye belirtilmiş. Markanın tüm tanıtım işlerini, pazarlamasını, satışını, Jobs üstlenmişken Wozniak bebiş teknik kısımla uğraşmış, Jobsla ürettikleri fikirleri geliştirmiş/bir sonraki adıma taşımıştır. Eğer yanında bir Jobs olmasa yaptığı onca makineyi satamazmış evet çok güzel anlattım yine 10/10

Thinking/Feeling Ayrımı

Arada kaldığım bir başka kısım. İnsanların kararlarını nasıl verdiklerini belirtiyor. Mantığıyla mı duygularıyla mı?


  • T kısmı baskın insanlarımız sert, acımasız, duygusuz olurken F kısmı baskın insanlarımız naif, duygusal, kolay incinen yapıda oluyorlarmış. E mantıklı.
  • Akıllarını(?) takip eden T'lerin aksine F'ler duygularını takip ederlermiş. Beyin vs. kalp yani.
  • T'ler objektifliğe ve akılcılığa önem verirken, F'ler düzene/uyuma ve işbirliğine/dayanışmaya önem verirlermiş.
Eh bunları açıklamama gerek yoktu zaten herkes tahmin edebilirdi bunları. 3/10



Judging/Prospecting Ayrımı

İnsanların kararlarını nasıl uyguladıklarını belirtiyor bu son kısmımız. Kurallarla mı doğaçlama mı?

  • J'si baskın kişiler azimli ve kesin kimseler olurmuş, bunları kararlarından caydırmak zormuş. Hmm biraz bağnazlar diyebilir miyiz LOL P'ler ise rahat insanlar imiş, yeni fikirlere açık olurlarmış.
  • J'ler kuralları severken, P'ler haliyle kurallardan pek hoşlanmıyorlarmış. 
  • J'si baskın arkadaşlarımız projelerin yetiştirilme tarihlerine önem verirken P'si baskın arkadaşlar bu tür şeyleri dert etmeyecek kadar geniş oluyorlarmış. Aşırı baskın J ile aşırı baskın P'nin bir arada yaşadığını düşünsenize sajhbdska KATLİAM
Evet genel olarak bu ayrımlarımız böyle gelecek yazımızda -ne zaman geleceğini bilemem belki yarın belki bir ay sonra- her bir tipe ayrı ayrı değineceğim çünkü neden olmasın???

Yazıma son verirken Mbti'nin çok önemli bir şey olmadığını ama karakter yaratmada ya da insanları sınıflandırmada son derece yararlı ve eğlenceli olduğunu söyleyebilirim. Dizi izlerken de hmm bu şöyle hmm bu kesin infp ya deyip, forumlarda bunun tartışmasını okumaktan son derece hoşlandım. 

Bu olay biraz da burçlara benziyor ama hiç değilse insanları verdiği tepkilere ve bilinçli olarak çözdükleri testlere göre ayırması akla biraz daha makul geliyor. Tabi ki insanların zamanla kişilikleri değişebilir I iken E olabilir, F iken Tye dönebilir. Neden olmasın????

Benim hangi tipe girdiğimi merak eden arkadaşlar için geliyor. Her ne kadar kendimi F insanı olarak görsem de çözdüğüm hiçbir testte F çıkmamış olmam güzel bir ironi barındırıyor. Genel olarak kararsız kalıp arasında gezindiğim tek kısım E/I kısmı. Kendimi kimi zaman dışadönük kimi zaman içedönük bir insan olarak görsem de genel olarak içedönüklüğüm ağır basıyor çünkü sosyal fobim var.






Bu da sizler için az önce çözdüğüm test.

Bu arada 16personalitiesde çıkan A-T kısmından bahsetmeyi unutmuşum çözünce hatırladım. Assertive arkadaşlar daha bir rahat, duygusal olarak dengeli ve de fazla endişelenmeyen tiplerken Turbulent kısmı baskın arkadaşlarımız mükemmelliyetçi, başarı odaklı, toplumdaki imajına dikkat eden tipler imiş. Ben demiyorum site diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder